Pentru a putea vota, modifica pagini sau abona la modificările unei pagini trebuie să fiți autentificați. Cu această ocazie scăpați și de acest mesaj deranjant.

Dicţionare

De la l10n.ro
Versiunea din 14 februarie 2010 19:29, autor: Rs (Discuție | contribuții) (Distribuire dicționare în Linux și *BSD)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Salt la: navigare, căutare

Dicționare

Dexonline.ro

DEX Online este un dicționar explicativ al limbii române, disponibil online la http://www.dexonline.ro . Cuprinde o serie de dicționare de prestigiu ale limbii române cum ar fi Dicționarul Explicativ al Limbii Române, publicat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan” la Editura Univers Enciclopedic, ediția 1998 (DEX '98).

Este un proiect software liber, creat și întreținut de un colectiv de voluntari. Baza de date dexonline.ro este distribuită sub licență GPL.


Dicționar de corectare ortografică

Dicționarul este dezvoltat de proiectul http://rospell.sourceforge.net și este publicat sub licență triplă GPL/LGP/MPL. Dicționarul include versiunile dezvoltate anterior la http://ro.openoffice.org și http://www.archeus.ro .


Este distribuit în momentul de față de majoritatea programelor și sistemelor de operare software liber, precum aspell, OpenOffice.org, Mozilla, LyX, FreeBSD, SUSE, Fedora, Mandriva, Debian, etc. Dicționarul este disponibil de asemenea sub MacOS prin intermediul cocoAspell.

Dicționar de sinonime (Thesaurus)

Este dezvoltat tot la http://rospell.sourceforge.net, și este disponibil sub licență GPL. Dicționarul este inclus în momentul de față în pachetele de dicționare de pentru OpenOffice.org la http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Dictionaries#Romanian_.28Romania.29


Dicționar de despărțire în silabe

A fost dezvoltat la http://ro.openoffice.org și este inclus în pachetele de dicționare OpenOffice.org și Scribus http://www.scribus.net


Dicționare românești în OpenOffice.org

În OpenOffice.org dicționarele se distribuie sub forma de extensii de pachete de dicționare. Fiecare extensie cuprinde un dicționar de corectare ortografică, un dicționar de sinonime și unul de despărțire în silabe. Se lucrează în paralel la două pachete de dicționare, unul contemporan cu â din a (http://extensions.services.openoffice.org/project/dictionaries-ro-contemporary), și unul clasic cu î din i (http://extensions.services.openoffice.org/project/dictionaries-ro-classic)


Pagina principală de distribuție se găsește la http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Dictionaries#Romanian_.28Romania.29 . Pentru suport accesați listele de email postate pe pagina principală a echipei românești de localizare la http://ro.openoffice.org .


La ce altceva se mai lucrează în cadrul proiectului de localizare OpenOffice.org:
 • Diacritice românești: http://extensions.services.openoffice.org/project/RomanianDiacritics . Extensia adaugă o bară de unelte care permite introducerea caracterelor diacritice, și trecerea de la o formă de diacritice la alta. Este recomandată utilizatorilor Windows XP, care au un suport foarte limitat de introducere și prelucrare de text folosind setul corect de caractere diacritice. De asemenea, extensia este utilă pentru conversia documentelor vechi scrise cu sedile la formatul nou de diacritice commabelow.


Dicționare românești în produsele Mozilla

Mozilla Firefox distribuie în mod oficial o versiune de dicționar de corectare ortografică numai în versiunile în limba română. Pentru orice altceva folosiți următoarea extensie Firefox/Thunderbird: http://downloads.sourceforge.net/rospell/mozilla-ro-3.2-2.xpi . Extensia cuprinde atât dicționare cu â din a, cât și dicționare cu î din i. Un dicționar cu sedile este și el disponibil.


De regulă, extensia oferă dicționare mai noi decât ce se distribuie oficial în produsele Mozilla.


Corectare ortografică în emacs

Emacs folosește aspell pentru corectare ortografică. Mai multe detalii găsiți la http://www.gnu.org/software/emacs/manual/html_node/emacs/Spelling.html

Corectare ortografică în vim

Setarea editorului vim pentru traducerea și corectarea ortografică a fișierelor .po se face în felul următor:

Instalare dicționar de corectare ortografică

Cea mai nouă versiune de dicționar poate fi extrasă din extensia OpenOffice.org de la http://extensions.services.openoffice.org/project/dictionaries-ro-contemporary . Extensia este o arhivă zip obișnuită din care aveți nevoie de fișierele ro_RO.aff și ro_RO.dic. Pe baza lor se generează dicționarul ortografic pentru vim. Pentru aceasta, porniți vim (sau gvim) în directorul unde ați dezarhivat extensia, și introduceți comanda

:mkspell ro ro_RO

Se generează astfel un dicționar vim sub numele de ro.utf-8.spl în directorul curent. Noul dicționar se opiază în directorul ~/.vim/spell.


Corectorul se activează folosind comanda

:set spl=ro spell

Instalarea ftplugin

Descărcați po.vim de la http://www.vim.org/scripts/script.php?script_id=695 și copiați-l în directorul ~/.vim/ftplugin. Scriptul oferă colorare de sintaxă, o serie de comenzi de navigare prin fișierul .po, și expune corectorului ortografic numai stringurile msgstr.


Un alt script vim care face același lucru (și care este numit tot po.vim) se găsește la http://www.vim.org/scripts/script.php?script_id=913 .


Dicționare în produsele Google

Antice și cât se poate de turcești. Votați aici: http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=33024


Distribuire dicționare în Linux și *BSD

 • gnu.org - aspell 3.3-2
 • ArchLinux - aspell 3.3 (sub numele de aspell5-ro)
 • Fedora - hunspell 3.3 ("yum install hunspell-ro mythes-ro hyphen-ro")
 • openSUSE - hunspell 3.2.8, aspell 3.1
 • FreeBSD - aspell 3.3.2 (sub numele de ro-aspell)
 • Debian - aspell 3.1
 • Mandriva - aspell 3.1
 • Gentoo - aspell 3.3
 • Ubuntu - aspell 3.1, hunspell 3.3 (sub numele de hunspell-ro)

Corectare ortografică în MacOS

MacOS folosește un dicționar de tip aspell prin intermediul programului CocoAspell. Dicționarul servește astfel marea majoritate a editoarelor de text din MacOS: TextEdit, Pages, Nisus, Mellel, OpenOffice, NeoOffice, iCalamus (între aplicațiile DTP), etc. Pentru Mozilla Firefox folosiți extensia descrisă mai sus.

Instalarea se face în felul următor:

 • instalați CocoAspell de la cocoaspell.leuski.net/
 • alegeți unul din dicționarele aspell de mai sus, după dezarhivare prin dublu clic pe el, puneți directorul rezultat în Library/Application Support/CocoAspell (veți găsi acolo instalat deja un director cu dicționarul pentru limba engleză)
 • mergeți la System Preferences/Spelling și lăsați aplicația să-și compileze modulul.

Dacă aveți probleme, puteți găsi suport pe forumul http://www.macuser.ro