Pentru a putea vota, modifica pagini sau abona la modificările unei pagini trebuie să fiți autentificați. Cu această ocazie scăpați și de acest mesaj deranjant.

Fonturi Româneşti

De la l10n.ro
Versiunea din 18 iulie 2008 13:09, autor: Vga (Discuție | contribuții) (Unicode: ROM/locl)
Salt la: navigare, căutare

Ce sunt „fonturile româneşti”?

Fonturile româneşti sunt acele fonturi care conţin toate caracterele (glifele) cu diacritice ale limbii române.

Exista mai multe feluri de fonturi din acest punct de vedere:

  • G0 - nu suportă
  • G1 - fonturi modificate la care au fost mapate alte caractere cu diacritice - se utilizează încă în tipografie - pe scurt fugiţi de ele ca de dracu.
  • G2 - fonturi care au mapate diacriticele dar nu tin cont de sedilă-virgulă
  • G3 - fonturi care merg perfect cu limba română

Unicode

Înainte de versiunea 3.0

Ăă (U+0102-3) Ââ (U+00C2/U+00E2) Îî (U+00CE/U+00EE) Șș cu sedilă (U+01E-F) Țț cu sedilă (U+162-3).

Versiunea 3.0 şi după

Caracterele Ş,ş,Ţ,ţ sunt disponibile în versiunea cu virgulă dedesubt cu codurile U+0218-B.

Standardul de-facto Adobe/Linotype/Vista

Deoarece caracterul t cu sedilă (U + 0162-3) nu este folosit în nici o limbă, fonturile Adobe conțin caracterul t cu virgulă dedesubt pe poziția acestuia. Astfel fonturile Adobe au două coduri pentru ț ce nu pot distinse vizual. Clonele de fonturi Adobe, de exemplu URW pe Linux, folosesc acceaşi convenţie. Majoritatea fonturilor Microsoft, chiar și în versiunea cea mai recentă de asemenea nu au t cu sedilă. Arial și Times New Roman intră în această categorie.

Puţine fonturi au t cu sedilă (U + 0162-3). De exemplu Tahoma și Verdana (ambele produse de Matthew Carter pentru Microsoft) sau DejaVu (Bitstream).

Fonturi OpenType cu opțiunea ROM/locl (localizare a glifelor pentru Română)

Fonturile profesionale Adobe (cele cu Pro în titlu) permit substituirea la cerere a ș-ului cu sedilă (U+01E-F) cu varianta cu virgulă dedesubt (U+0218-9). Aceasta facilitate conferă un aspect uniform cu virgule dedesubt și documentelor vechi scrise cu sedile. Mai multe detaill aici.

Analiza

Pentru a testa vă recomand să folosiţi aplicaţia multiplatformă şi open-source Opicon Font Viewer

Diacritice-cazul-corect.png

Textul cu care trebuie sa testati este Format:Mostra-diacritice


  1. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  2. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  3. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  4. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  5. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  6. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  7. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  8. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  9. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  10. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  11. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font
  12. REDIRECT Format:mostra-diacritice-font

Nu va mirati daca nu vedeti toate caracterele (22) din sirul respectiv, înseamnă doar ca browserul dumneavoastră foloşeste un font incomplet.

Ce trebuie verificat:

  • L1 se văd toate literele mai putin ultimele din grupele de 3
  • L2 toate literele, mai puţin prima din fiecare grup au diacritice
  • L3 in grupurile de trei litere, care conţin întâi varianta cu sedilă şi apoi cea cu virgulă
  • L4 nu se observă diferenţe la prima vedere între forma literelor cu diacritice şi a celor fără
  • L5 forma literelor este identică pentru caracterele cu diacritice şi fară (faceţi zoom pe litere pentru a observa)

Windows XP SP2 + European Expansion Pack

  • L5 - Arial, Lucida Sans, Microsoft Sans Serif, Serif, SansSerif, Tahoma, Times New Roman, Trebuchet MS, Verdana
  • L3 - Monospaced - diacriticele cu virgulă apar cu o formă total diferită ! (hidos), Comic Sans MS - L3
  • L1 - Courier New, Bitstream Vera *, Georgia, Impact, Lucida Console, Lucida Sans Unicode


Cum aflu dacă un font comercial are caracterele Românesti (înainte să-l cumpăr)?

O metodă simplă de testare este să mergeți pe site-ul Linotype la (daţi copy-paste pentru că URL-ul conţine [] și nu poate fi legat de pe acest wiki):

http://www.linotype.com/featuresearch?cf[]=adobece&cf[]=euro&cf[]=latinext

şi să introduceţi un text în Română în căsuţa "sample text".

Familii de fonturi disponibile gratuit pe net

Această pagină se referă deocamdată doar la fonturi pentru servere XFree86 / X.Org . Acestea le-am putea împărţi în două mari categorii: fonturi de tip bitmap şi fonturi vectoriale.

Cele bitmap sunt utilizate în special pentru dispozitive rasterizate, precum consolele sau serverul X. În ce priveşte caracterele ISO-8859-2, situaţia fonturilor bitmap se prezintă foarte bine, orice distribuţie decentă ce conţine serverul X va face disponibile şi fonturi bitmap ISO-8859-2. Pachetul principal de fonturi ISO-8859-2 a fost la origine donat proiectului XFree86 de către Bitstream, caracterele ISO-8859-2 fiind adăugate de către firma Bitnet din Polonia în anii 1996/1997. În ce priveşte fonturile bitmap ISO-8859-16, puteţi folosi pachetele disponibile pe site-ul lui Mugurel Ciobîcă.

Fonturile vectoriale sunt de uz general, iar în ce priveşte utilizarea lor în cadrul aplicaţiilor X, ele nu sunt dependente de rezoluţia ecranului. Cele mai răspândite fonturi disponibile gratuit sunt:

  • pachetul de fonturi Corefonts de la Microsoft, care la un moment dat puteau fi descărcate direct de pe una din paginile web ale acestui concern. Deşi acest lucru nu mai e posibil, licenţa cu care au fost făcute disponibile ele la acea vreme permite redistribuirea lor în continuare cu condiţia respectării stricte a anumitor termeni. Mai multe detalii în pagina proiectului CoreFonts ce continuă distribuirea gratuită a acestor fonturi de foarte bună calitate. Din păcate licenţa nu permite adăugarea de noi caractere acestor fonturi, iar ele nu conţin diacriticele cu virgulă dedesubt din standardul ISO-8859-16. În plus, nici reprezentările caracterelor „ş” şi „ţ” din ISO-8859-2 nu sunt consistente, unele au virgulă dedesubt (de regulă „ţ”-urile), altele sedilă (în principal „ş”-urile). Acest pachet conţine binecunoscutele fonturi: Andale Mono, Arial, Comic Sans MS, Courier, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet, Verdana şi Webdings.
  • Lucida este o altă familie de fonturi comerciale de foarte bună calitate disponibile gratuit în pachetele Java Runtime Environment de la Sun, IBM etc. Ele au fost create de către compania Bigelow & Holmes şi nu pot fi procurate gratuit pe altă cale. În cazul în care nu aveţi instalat un JRE care să le conţină, puteţi descărca JRE-ul de la Sun pentru a le extrage. Conţin toate diacriticele româneşti, inclusiv pe cele cu virgulă dedesubt, iar utilizarea sedilelor şi a virgulelor de către designeri a fost consistentă (sedile pentru ISO-8859-2 şi virgule pentru ISO-8859-16). Fonturile disponibile sunt: Lucida Bright, Lucida Sans şi Lucida Typewriter.
  • familia de fonturi DejaVu, derivată din fonturile Vera, ce au fost donate comunităţii GNOME de către Bitstream în anul 2003. Fonturile DejaVu au o licenţă GPL ce permite modificarea lor, făcând posibilă extinderea setului de caractere. Fonturile Vera conţineau deja literele „â”, „î” şi „ş”, restul caracterelor necesare („ă”, „ţ” şi diacriticele cu virgulă dedesubt „ș” şi „ț”) au fost adăugate familiei DejaVu de către Mişu Moldovan în versiunea 1.5 publicată în decembrie 2004. Familia de fonturi DejaVu poate fi descarcată de la pagina proiectului DejaVu şi conţine DejaVu Sans, DejaVu Sans Mono, DejaVu Serif, DejaVu Sans Condensed şi DejaVu Serif Condensed.
  • familia Freefont, parte a proiectului GNU, urmăreşte înlocuirea fonturilor comerciale Helvetica, Times, Courier cu echivalente open-source, în speţă FreeSans, FreeSerif şi FreeMono. Datorită lipsei informaţiilor de hinting necesare, aceste fonturi nu sunt recomandate pentru utilizarea la mărimi mici în cazul dispozitivelor cu rezoluţie redusă, de exemplu ca fonturi de afişare pe ecran. Această familie de fonturi poate fi descărcată din pagina proiectului.
  • Gentium, un font serif elegant, cu multe alte diacritice pe lângă cele româneşti, disponibil pe site-ul proiectului SIL. Nu are o licenţă open-source, dar conţine toate diacriticele româneşti, inclusiv pe cele din standardul ISO-8859-16. Este un font de foarte bună calitate pentru tipărituri, dar mai puţin adecvat afişării pe ecran.
  • L5 - Rina - http://www.myfonts.com/fonts/larabie/rina/