Pentru a putea vota, modifica pagini sau abona la modificările unei pagini trebuie să fiți autentificați. Cu această ocazie scăpați și de acest mesaj deranjant.

Utilizator:ANDROBETA: Diferență între versiuni

De la l10n.ro
Salt la: navigare, căutare
(„Oficial”)
 
(nu aici)
 
Linia 1: Linia 1:
==„Oficial”==
 
  
Vă scriu aici, pentru că sînt chestiuni prea generale pentru discuția de la [[mouse]].
 
 
Lexicografii se uită la vorbitori și așteaptă să vadă ce cuvinte sînt folosite, ca să le pună în dicționare. Dacă și vorbitorii se uită în dicționare ca să afle ce cuvinte sînt folosite atunci se închide un cerc vicios, care riscă să ducă la situații de tipul ''garbage in, garbage out''. De exemplu lexicografii văd că termenul ''site'' are o frecvență mare în uz și îl pun în dicționar; atunci vorbitorii interesați de domeniul respectiv --- de exemplu traducătorii --- îl consideră bun de folosit și îi cresc și mai mult frecvența, în defavoarea termenului ''sit'', care are o grămadă de avantaje față de ''site''. Terminologia din domeniul informatic este abia acum în curs de stabilizare, deci riscul de a se încetățeni termeni improprii e mare. Noi vorbitorii facem limba, nu dicționarele.
 
 
Din perspectiva asta nu faceți bine să ridicați dicționarele la nivel de sursă oficială. Văd că folosiți frecvent cuvîntul ''oficial'' în legătură cu un dicționar sau altul, dar greșiți. Lexicografii sînt și ei tot oameni; mai mult, în prezent metodele lor de a analiza uzul cuvintelor sînt foarte rudimentare, de multe ori ei apelează la propriul lor uz al limbii, astfel încît unii termeni incluși în dicționare nu reflectă corect situația generală.
 
 
Exemplul lui ''cireși'' în loc de ''cireșe'' demonstrează exact ce spuneam: dacă vorbitorii folosesc masiv anumite forme (dintre care unele pot fi considerate greșite), acestea ajung pînă la urmă să fie incluse în dicționare. Alt exemplu: generații întregi de lingviști au susținut cu argumente solide că ''eu continuu'' e singura formă corectă. Dar vorbitorii preferau și preferă forma ''eu continui''. Ca urmare azi a devenit corect să spui ''eu continui''. (Cu ''sânt'' problema e mai complicată, fiindcă acolo decizia n-a fost luată de lingviști, ci impusă de sus, la fel ca grafia cu ''â''. Dar chiar și așa Gramatica Academiei spune că dacă un autor vrea să reflecte pronunția cu ''î'' atunci poate scrie ''sânt''.)
 
 
În ce privește pluralul, din păcate pluralul românesc e prin natura lui neregulat și nu prea avem ce face. Nu se pot stabili norme unice, decît poate în mod artificial, dar lingviștii nu se ocupă cu așa ceva (ei cercetează limba, nu o schimbă). — [[User:AdiJapan|<font color="#004488">'''Adi'''</font>]][[User Talk:AdiJapan|<font color="#3377BB">Japan</font>]] 1 august 2010 07:51 (UTC)
 

Versiunea curentă din 1 august 2010 09:51