Pentru a putea vota, modifica pagini sau abona la modificările unei pagini trebuie să fiți autentificați. Cu această ocazie scăpați și de acest mesaj deranjant.

Româna pe dispozitive mobile

De la l10n.ro
(Redirecționat de la Rom^ana pe dispozitive mobile)
Salt la: navigare, căutare

Situația limbii române pe unele dispozitive mobile (telefoane, PDA-uri). Se are în vedere:

  • prezența limbii române în interfață
  • capabilitatea dispozitivului de a afișa diacritice (în agendă, mesaje, e-mail)
  • posibilitatea utilizatorului de a scrie cu diacritice (în agendă, mesaje, e-mail)

Pentru testul de afișare trebuie trimis un SMS de pe PC prin intermediul unei aplicații asociate unui telefon, sau se poate afișa un e-mail conceput pentru acest test, sau se poate vizualiza o pagină care conține un text relevant.

Un text dedicat pentru test ar putea fi acesta:

aăâbcdefghiîjklmnopqrsștțuvwxyz
AĂÂCBDEFGHIÎJKLMNOPQRSȘTȚUVWXYZ
„”
«»
–
șț
ȘȚ

cu inconvenientul că în cazul unui SMS depășește cele 70 de caractere atribuite unui mesaj singular în varianta Unicode (în acest caz trimițându-se două mesaje succesive). O simplificare ar putea fi, de exemplu, folosirea doar a șirului cu minuscule, sau doar a celui cu majuscule, păstrând celelalte caractere.

Note:

  • liniuța din textul de test este En-Dash, care în standardul de tastatură SR-13392:2004 este pe post de liniuță de dialog și/sau pauză orizontală
  • fără a constitui o obligativitate, recomand introducerea în tabel ordonat alfabetic după (I) firma constructoare și (II) modelul în cadrul acelei firme


model firmă constructoare meniuri (și) în română afișare diacritice scriere cu diacritice observații
iPhone, orice model Apple da, începând cu iPhone OS 3 da, și virgule da, cu virgule la apăsarea mai lungă a tastei, apare litera cu toate opțiunile de diacritice disponibile pentru acel caracter, de ex. litera A are ă â á à ā ą ȧ etc.; agenda afișează corect caracterele grecești, chirilice și, probabil, și alte scripturi (nu am verificat).
KP501 LG da da, și virgule da, cu sedile
E398 Motorola da doar sedile da, cu sedile nu conține glifa pentru ghilimelele de închidere
E71, E61, 5800 Nokia da, cu sedile doar sedile doar ăîâşţ (sedile) poți schimba fonturile, sunt niște ttf-uri, procedura nu e chiar simplă; ai putea cu un progrămel scris pentru telefon să remapezi tastatura;diacriticele se introduc cu o tastă ajutătoare (ex: chr+a = ă)
SGH-U800 Samsung da da, și virgule da, cu sedile când meniul este în română, nu se poate accesa cardul de memorie prin bluetooth
C5212 Samsung da, cu sedile doar sedile da, cu sedile la traducere s-a inversat blocarea cu deblocarea telefonului